Donera till en familjemedlem eller kompis

Den enda gången man får välja vem man ska donera till är när man gör det när man fortfarande lever. Det kan till exempel handla om att ge en bit av sin lever eller stamceller till en familjemedlem eller kompis. Dock är det inte självklart att man kan donera till sin familj, då många faktorer måste stämma för att en transplantation ska kunna genomföras. Det är allra vanligast att man donerar en njure när man fortfarande är i livet, då man bara behöver en för att behålla en bra livskvalitet. Det händer alltså att en person bestämmer sig för att donera organ eller vävnad till någon annan, men blir nekad då alla faktorer inte stämmer in. Man kan till exempel inte donera till någon med en annan blodgrupp eller om man själv har en sjukdom som påverkar organen. Anledningen till att man är så pass noggrann med vem som får donera organ är för att minska risken att mottagarens kropp stöter bort dem.

Vem får organen som doneras?

Man kan inte säga i förväg vem som får organen som en avliden person donerar. Det är många medicinska faktorer som spelar in och mottagaren måste passa in perfekt på många punkter för att minska risken att kroppen stöter bort organen efter transplantation. Det är bland annat ålder, blodgrupp, kroppstyp, kroppsstorlek och vävnadstyp som avgör vem som kan få organen. Då alla dessa faktorer måste stämma in på mottagaren går det inte att donera till vem som helst. En av de största faktorerna som spelar in när man avgör vem som ska få organen är det medicinska behovet. Den som är i mest kritiskt behov och står högst upp på väntelistan kommer att få organen, då den personen antagligen inte överlever länge till utan en transplantation.

Får familjen veta vem som fått organen?

Nej, familjen till den avlidne kommer inte att få veta vem som fått organen då både donatorn och mottagaren är garanterade ett anonymitetsskydd. Dock kan familjen till donatorn få veta om transplantationen lyckades, för att få veta att donationen varit till nytta. I all sorg när en person avlidit kan det ändå vara till stor tröst att organen hjälpt någon annan att få livskvaliteten tillbaka, och därför väljer man ofta att meddela familjen om transplantationen gått vägen.

Varför får man inte välja innan vem man vill donera till?

Väljer man att donera sina organ när man avlidit får man varken välja vem man vill donera till eller vem man inte vill donera till. Detta för att alla ska ha samma rätt till vård och dessa beslut kan vila på accepterande och demokratiska frågor, och därför får man inte välja. Man kan vara helt säker på att organen kommer till nytta och går till någon som verkligen är i behov av nya organ, då de som är i störst behov ligger högst på väntelistan. Känner man att man inte vill donera till vem som helst får man helt enkelt säga nej till alla donationer, då man måste vara beredd att donera till vem som helst om man ska donera över huvud taget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *